Gå till innehållet på sidan
ShopSweden | SV
Designa med färg

Färgpsykologi

Olika färger ger olika effekter

Färger kan påverka vårt humör, våra känslor och vårt psyke. De kan verka lugnande eller stimulerande, öka koncentrationen eller hjälpa oss att hitta rätt. Varje färg har en egen effekt. Varje kulör har en egen våglängd och en egen energi som överförs till våra kroppar, tankar och känslor och påverkar det vi gör. Experter inom färgpsykologi menar att varje individ uppfattar färg olika beroende på kulturella faktorer, erfarenheter, tankemönster och instinkter och på vilka ”arketyper” vi har inom oss.

Inom till exempel färgterapi används olika färgers effekter i färgbad, färgakupunktur eller färgbestrålning för att åstadkomma positiva effekter på vår hälsa.


Elementarfärger - vad symboliserar de?

Inom färgpsykologin pratar man om mellan fyra och sex färger som så kallade ”elementarfärger”, enligt färgsystemet NCS. Utöver de okulörta färgerna svart och vitt räknas även de kulörta färgerna rött, gult, grönt och blått som elementarfärger. Deras betydelse och vad de symboliserar varierar dock mellan olika kulturer.

Rött

Rött är en betydelsefull färg i alla kulturer. Inom färgteorin står rött för energi, kärlek, eld, kraft och sensualitet. Beroende på intensiteten och sammanhanget kan rött också uppfattas som en ”aggressiv” färg. I naturen kan rött användas både för att varna och för att attrahera. Enligt färgpsykologin har rött en stimulerande och dominant effekt: det stärker självkänslan och vitaliteten

Grönt

Många ser grönt som en symbol för livet, naturen och naturlighet. Gröna färger förknippas ofta med tur, hopp och förnöjsamhet. Grön har en återhämtande och balanserande effekt på psyket och sägs öka harmonin mellan kropp och själ. Och eftersom grönt är naturens färg är den särskilt avkopplande att vila blicken på.

Gult

Redan i Goethes färglära beskrivs gult som en ”ljus, glad och milt uppiggande färg”. Ur psykologisk synvinkel har gult en stimulerande effekt, och färgen anses främja öppenhet och kommunikation mellan människor. Gult syns bra i mörka miljöer och används därför som varningsfärg (t.ex. på varselvästar och taxiskyltar).

Blått

Färgen blått symboliserar förtroende, harmoni och stabilitet, och den förknippas ofta med lugn och koncentration. Blått är också en mycket populär färg eftersom den signalerar objektivitet och stillsamhet. Inom färgpsykologin säger man att blått har en avslappnande effekt: den motverkar stress och anses stimulera det undermedvetna och intuitionen.


Svart, vitt och grått: vilken effekt har okulörta färger?

Inom färgpsykologin benämns färger som ”okulörta” (eller ”akromatiska”) om de inte har någon kulör eller mättnad. Det enda som skiljer dessa färger från varandra är ljusstyrkan. Olika grader av ljusstyrka ger olika nyanser på en gråskala. Skalan går från svart till vitt via alla grå nyanser.

Svart
Svart kallas ibland för en ”icke-färg” eftersom den absorberar ljusets alla frekvenser. Färgen svart väcker många känslor och kan påverka människor på många olika sätt, beroende på kulturella faktorer. Svart står ofta för mörker och sorg, men också för elegans, allvar och disciplin. Beroende på sammanhanget kan svart ge ett sofistikerat, sublimt och tidlöst intryck, och svart gör en stark kontrastfärg mer elegant.
 
Vitt
Vitt står för fred, klarhet, renhet och oskuldsfullhet. I fysikaliska termer består ljusspektrumet för färgen vit av många olika färger. Därför förknippas vitt ofta med gudomlighet och perfektion. I västvärlden väcker vitt i princip inga negativa associationer. Men i Kina har vitt en helt annan innebörd: det är sorgens och dödens färg. Vitt kan därför också symbolisera en nystart eller återfödelse – att börja om från början med ett tomt pappersark.
 
Grått
Färgen grå symboliserar objektivitet, neutralitet och återhållsamhet, och den förknippas även ofta med tråkighet och osäkerhet. Grått kan ofta ge ett värdigt, subtilt och stilrent intryck, och i kombination med andra färger kan grått också uppfattas som elegant. Grått kan framhäva andra färger och är därför en populär färg att kombinera med.


Olika färger kan uppfattas som varma eller kalla, tysta eller högljudda

Kalla färger
Även färgtemperaturen påverkar psyket. Färger som grönt, blått och lila eller violett ger rummet en svalare känsla. De gör det lättare att fokusera och har ofta en lugnande effekt. Kalla färger i svala nyanser har en stor andel blått i sin färgsammansättning. Blått, rött och gult är så kallade ”primärfärger” som inte kan blandas. De kan dock ändå användas för att framställa andra färger. Färgen lila (eller violett) är till exempel en kombination av svalt, lugnt blått och varmt, stimulerande rött. Lila används ofta i kreativa sammanhang eftersom den här lite ovanligare färgen står för extravagans, inspiration och andlighet.

Varma färger
Inom klassisk färgteori placeras gult, rött och orange intill varandra i färgcirkeln, med en varmare färgtemperatur. Varma färger symboliserar oftast energi, glädje och lycka, men de kan också dra till sig uppmärksamhet och varna för fara (t.ex. på stoppskyltar, varningsmärken och avspärrningar). Orange är en sekundärfärg som man får fram genom att blanda primärfärgerna rött och gult. Orange står för värme och ljus, glädje, optimism och ungdomlig nyfikenhet.

Färger kan viska eller skrika

Färger kan skifta inte bara i temperatur utan också i ”ljudvolym”. Ett högljutt färgintryck får man till exempel fram genom att kombinera en färg med hög mättnad med svart eller vitt. Pastellfärger, som har låg mättnad, ger ett tystare intryck. Som en tumregel bör man alltid vara noga med proportionerna mellan kalla/varma och tysta/högljudda färger.


Färgtrender 2024

  • KEIM Avantgarde 247
  • KEIM Avantgarde 248
  • KEIM Avantgarde 32
  • KEIM Avantgarde 41
  • KEIM Exclusive 9176
  • KEIM Exclusive 9271
  • KEIM Exclusive 9432
  • KEIM Exclusive 9494

Brochure

Kreativ design

Vill du veta mer om designtekniker? Ta en titt i vår broschyr (engelska).

 

Visa nu

Gå till överst på sidan